Monday 15 June 2015

Καρδιά αγκινάρας - Artichoke heart

Προσφάτως διάβαζα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα εκπληκτικά οφέλη της αγκινάρας και την υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες C, K, φυλλικό οξύ και άλλα ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για ένα λαχανικό που αν σας το σερβίρουν μαγειρεμένο ως πιάτο θα πρέπει να το εκτιμήσετε ιδιαίτερα, διότι το καθάρισμά της απαιτεί κόπο! Αν πάλι βαριέστε την διαδικασία, υπάρχει η λύση της καθαρισμένης, κατεψυγμένης αγκινάρας που θα βρείτε εύκολα στα σούπερ μάρκετ. Ασφαλώς η γεύση δεν είναι ίδια με της φρέσκιας, ωστόσο με μερικά απλά μαγειρικά κόλπα μπορείτε να την κάνετε τόσο γευστική που θα ξεγελάσετε και τον πιο εκλεπτυσμένο ουρανίσκο.

Καταρχάς, ως βασική αρχή δεν βράζουμε τα λαχανικά μας, αλλά τα μαγειρεύουμε στον ατμό για να μην χάσουν μεγάλο μέρος των πολύτιμων βιταμινών τους.

Μέσα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και με το ειδικό σκεύος που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τα λαχανικά στον ατμό τοποθετούμε τις κατεψυγμένες αγκινάρες. Συμπληρωματικά μπορούμε να βάλουμε και λίγο αρακά, καρότο και πατάτες που ταιριάζουν πολύ με τις αγκινάρες, αν κι εγώ προσωπικά προτιμώ μόνο αρακά. Σε κάθε περίπτωση τα λαχανικά τοποθετούνται όταν το νερό πάρει βράση κι όχι νωρίτερα. Θέλει προσοχή επίσης να μην τα αφήσετε πολύ ώρα στον ατμό γιατί θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το βράσιμο. Αφήστε τις όσο ακριβώς χρειάζεται για να μπορούν να κόβονται με πιρούνι.

Βγάζουμε τις αγκινάρες και σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε τις αγκινάρες με λίγο νερό μέσα στο τηγάνι και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι και το ανακατεύουμε για να πήξει όμορφα το μείγμα μας. Προσθέτετε αλάτι και το πιάτο είναι έτοιμο.
Πριν το σερβίρετε αλέστε στο μπλέντερ μερικές φέτες αβοκάντο με μια χούφτα αμύγδαλα και λίγο άνιθο. Το αβοκάντο θα δώσει στο πιάτο μια πιο βουτυρώδη και ιδιαίτερη γεύση. Προσθέστε στο τέλος αρκετό ωμό παρθένο ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού και το πιάτο σας είναι έτοιμο.

Υλικά για 2 μερίδες:
500 γρ. κατεψυγμένες αγκινάρες,
150 γρ. αρακά (προαιρετικά),
1 κρεμμύδι,
1 κ.σ. ταχίνι,
1 λεμόνι,
1/2 αβοκάντο,
1 γεμάτη χούφτα ωμά αμύγδαλα,
ελαιόλαδο,
1 κ.σ. αλάτι,
φύλλα άνιθου.

I was reading recently a very interesting article about the healthy benefits of artichocke and its high consistency in vitamines C, K, folate and other minerals. If someone offers you a dish with artichokes you should definitely appreciate it as its peeling needs a lot of time preparation! If you are not willing to spend too much time in peeling, then you could easily buy frozen artichokes from your local super market. Even though the taste is not exactly the same, you can use some culinary tips that will make your dish taste absolutely appetizing!

First of all, as a general principle, don't boil your vegetables as a big part of their nutritional value in vitamins will be lost during the boiling. Instead, you can steam them by either using a steam machine or the particular steel vegetable steamer you can see in the picture above.
You add a cup of water in a pot and when the water start boiling you add your artichokes into your steamer until the artichokes are soft enough to get carved easily with a fork. You can add some peas/carrots/potatoes, if you like. I personally prefer the peas.
Then you heat a pan and you saute an onion with a little bit of olive oil. You add the artichokes and the other vegetables and a small cup of water with 1 Tsp of tahini and you stir them all together.

Before you serve it, blend 1/2 avocado with some raw almonds and dill and put it on the top of your dish. Add some extra olive oil, salt and lemon juice and your artichokes are ready!

Ingredients for 2 portions:
500 gr. frozen artichokes,
150 gr. peas (optional),
1 onion,
dill,
1 Tbs tahini,
1 lemon,
1/2 avocado,
28 gr. raw almonds,
olive oil,
1 Tbsp salt.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Αν προσθέσει κανείς και λίγα κουκιά 250- 300 γραμ. (αν φυσικά δεν έχει έλλειψη του ενζύμου G- 6 -PD), απογειώνουν τη γεύση. Αν μάλιστα είναι φρέσκα ακόμα καλύτερα. Πριν τα προσθέσεις στις αγκινάρες τα καθαρίζεις από τις ίνες τους και τα ζεματάς για 5 λεπτά (για να μη μαυρίσουν απο τις αγκινάρες καθώς θα βράζουν).��

    ReplyDelete